HTML

Dr. Gaudi-Nagy Tamás napirend-kiegészítési javaslata

2010.11.03. 09:30 | gaudinagytamas | Szólj hozzá!

Alulírott dr. Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő – mint az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja – a hétfői bizottsági ülés napirendjét az alábbi két, kiemelkedő emberi jogi vonatkozású témával kiegészíteni. Tisztelettel kérem, hogy a lenti ügyek tárgyalását a 2010. év október 18. 10 órai időpontra kitűzött bizottsági ülés napirendjére venni, és jelen napirendi javaslatot a Házszabály 75. § (1) bekezdésében foglaltak értelmében a bizottság tagjaihoz eljuttatni szíveskedjen.:

1. A 2010. év július hó 4. napján a budapesti Erzsébet térre bejelentett tüntetés ellen a rendőrség jogellenesen lépett fel. E körben indítványozom Hunyadi Gábornak, a Jobbik Jogsegély Szolgálata vezetőjének, továbbá a budapesti rendőrfőkapitánynak a fent hivatkozott bejelentett rendezvény szervezőjének bizottsági ülésen történő meghallgatását, illetve az eseményről készült, korábban a bizottság tagjai részére már átadott DVD-n található, eseményről készült felvételek megtekintését.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom szervezésében 2010. július 4-én 17 órai kezdettel a Budapest V. kerületi Erzsébet téren az egy évvel korábban ugyanezen helyszínen a Magyar Gárda Mozgalom tagjaival és szimpatizánsaival szemben alkalmazott rendőrterrorról szóló megemlékezést tartottak. A bejelentett, és mindvégig a hatályos jogszabályok rendelkezéseinek tiszteletben tartásával zajló békés rendezvényen a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai részéről ismételten brutális, az alapvető emberi jogokat sértő, indokolatlan és aránytalan fellépésre került sor a résztvevőkkel szemben. Az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy az említett megemlékezésen több, a Jobbik Magyarországért Mozgalom frakciójához tartozó országgyűlési képviselő – köztük jómagam - is jelen volt, így az ott tapasztalt rendőri „intézkedések” az ő testi épségüket is veszélyeztették.
A jogszerűen gyülekező békés tömeggel szembeni ismételt rendőri fellépést csak határozott fellépésemmel sikerült elhárítani, miután meggyőztem a bevetésre küldött rendőri erők egyik parancsnokát arról, hogy az intézkedésük jogszabályi alapja hiányzik és nem tilos az alakzatban állás közterületi rendezvényen, ha ahhoz a Fővárosi Ítélőtábla szerinti további négy elem nem járul. Jelen esetben megállapítható, hogy a résztvevők öltözete más volt mint a feloszlatott Gárdáé, továbbá nem volt szó vonulásról sem többek között.
A jogellenes intézkedéssorozat keretében 26 személyt állítottak elő a rendezvénnyel összefüggésben, nemcsak a téren, de Budapest más pontjairól is. Az Erzsébet téren elfogott egyik személy karja a rendőri fellépés során megsérült, orvosi ellátásra szorult, amelyet a gyorskocsi utcai rendőrségi fogdán csak a Nemzeti Jogvédő Szolgálat fellépésének hatására kapott meg.
Az ügy kiemelkedő súlyú emberi jogi jogsértés megalapozott gyanúját veti fel, ezért annak bizottsági tárgyalása indokolt. A napirendre emelés azt a nem kívánatos következtetést erősítené, hogy a Gyurcsány-Bajnai korszak bukását követően a rendőrség önkényes, jogállami értékeket sárba tipró gyakorlatával nem kíván szakítani a jelenlegi kormány és parlamenti többség. Emlékeztetni kívánok arra, hogy a jelen bizottság a korábbi ciklusban még a Gyurcsány-Bajnai korszak ideje alatt elkövetett emberi jogi jogsértések bizottsági kivizsgálására is sor kerülhetett. A napirendre emelés elmaradása a kormánytöbbség alapvető emberi jogokkal és politikai szabadságjogokkal szembeni elkötelezettségét komolytalanná teszi.
Az eseményről számos videó felvétel készült, ezek közül itt adom meg néhány releváns, rendőri jogsértést bizonyító felvétel világhálós elérhetőségét:
 

 

forrás: www.kuruc.info

A bejegyzés trackback címe:

https://gaudi.blog.hu/api/trackback/id/tr862418939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása